Sunscreen is for life. Not just for summer.
De weersomstandigheden doen anders vermoeden, maar laat je niet misleiden door dat dikke pak regenwolken: je huid heeft baat bij elke dag een zonnefilter smeren, rain or shine. Ook in de herfst, jawel. En in de winter. En in de lente. En in de zomer. You get the drift.
“365 (of 366) dagen per jaar spf gebruiken, waarom zou ik dat in ’s hemelsnaam doen, Dings? In de winter verbrand ik toch niet?” vraag je je misschien af. “En waarom zou ik dat zomaar aannemen van iemand die zonnecrème verkoopt?” Ja klopt, ik verkoop zonbescherming. Maar de wetenschap backt mijn visie dat dagelijkse zonbescherming geen overbodige luxe is. En wel om 7 verschillende redenen…
1. UV is er altijd. Behalve ’s nachts.
Met het risico dat ik op een betweter met een vermanend vingertje begin te lijken: de uv-stralen van de zon zijn er altijd, het hele jaar door, en bereiken ons ook door bewolking, jawel.
Kleine opfriscursus: er zijn twee soorten uv die ons bereiken, uva en uvb. Verbrande neus na een zonnig terrasje? Dat is de schuld van uvb (met de b van branden), de stralen die je huid (kunnen) verbranden. Ze nemen doorheen het jaar af of toe in kracht. Sterk in de zomer, zwak in de winter.
Pigmentvlekjes op je wangen? Die zijn te danken aan uva (met de a van ageing en ook de a van altijd aanwezig, het hele jaar door!): die stralen dringen dieper in de huid dan uvb, doen je huid sneller verouderen en richten het hele jaar door schade aan. De intensiteit van uva is doorheen het jaar ook constant.
2. UVA veroudert.
In de winter hoef je je dus geen zorgen te maken over uvb (tenzij je gaat skiën), maar als je je huid zo lang mogelijk jong en fris wil houden, moet je haar elke dag beschermen tegen uva. Volgens wetenschappelijk onderzoek veroorzaakt de zon zo’n 85% van de huidveroudering. (Het ene onderzoek zegt 80%, het andere 90%, laten we dus de gulden middenweg nemen.) Haar stralen leiden tot rimpels, fijne lijntjes, ouderdomsvlekjes en huidverslapping. Jezelf permanent terugtrekken in een ondergrondse grotwoning is een optie om die gevolgen te ontlopen. Iets simpeler (en fijner) is het om elke dag zonbescherming te smeren. Want laat me daar heel duidelijk over zijn: dagelijks buiten komen en beschermd genieten van die deugddoende zon, is al even belangrijk!
En dat werkt écht. Onderzoek toonde aan dat mensen die zich dagelijks beschermen 24% minder tekenen van huidveroudering vertonen dan zij dit dat niet doen. Dat is bijna een kwart minder rimpels, vlekjes en huidverslapping.
Ik hoor je al denken: Ik zit de hele dag binnen, wat maakt het dan uit dat ik zonbescherming smeer? Fun fact: uva dringt ook door het raam van je kantoor/home office/wagen. Google maar eens “truck driver sun damage”. (Ook een goeie om mensen die het nut van zonbescherming niet inzien ervan te overtuigen toch maar braaf elke dag een zonnefilter te smeren.) Foto’s gevonden? Indrukwekkend, niet? Je leest de gevolgen van uva letterlijk af op de linkerkant van het gezicht van de Amerikaanse trucker die 28 jaar op de baan doorbracht. Links, want die kant werd in zijn truck (of jouw wagen! Toch als je aan het stuur zit) het meest blootgesteld aan uva. Door het raam.
3. What’s in it for me?
Véél. Op de eerste plaats dat je huid zo lang mogelijk jong, fris en fruitig blijft. Met andere woorden: minder snel rimpels, fijne lijntjes, huidverslapping en vlekjes.
Onze grootmoeders hadden gelijk: voorkomen is beter dan genezen. Beter pigmentvlekjes vermijden dan ze moeten behandelen, niet? Bovendien mag je nog zoveel (oog)crèmes en serums smeren als je wil en elke maand een facial laten doen: als de basis niet goed zit (een beschermde huid), dweil je met de anti-agingkraan open.
Vergeet ook niet dat sommige cosmeticabestanddelen zoals bijv. bepaalde zuren, peelings of essentiële oliën je huid zongevoeliger maken. Nog een reden om elke dag je huid te beschermen.
4. Zonbescherming beschermt ook je skincare producten.
Een zonnefilter beschermt niet alleen je huid, hij helpt ook de vitamines en antioxidanten in de serums en crèmes die je elke ochtend smeert beschermen. De zon breekt namelijk actieve bestanddelen in (je kostbare) skincare af. Wat jammer zou zijn. Want dan kunnen ze hun werk niet (optimaal) doen. Gebruik daarom altijd zonbescherming als laatste stap in je verzorgingsroutine. Hij moet een (onzichtbaar) schildje vormen tussen je huid, actieve bestanddelen en uv. De FIRST THINGS FIRST face primer is hiervoor je perfecte keuze.
5. Geen screenface
Nog altijd niet overtuigd dat je op een sombere herfstdag zonbescherming moet smeren? Tel dan eens op hoeveel uur je elke dag op je laptop, smartphone en/of tablet zit. (Wees eerlijk, al die “even Instagram checken”-momenten lopen op. Trust me.) Het blauwe licht dat die toestellen uitzenden kan niet alleen voor vermoeide ogen zorgen, maar ook voor een screenface, een droge(re) huid die sneller veroudert en last krijgt van lijntjes, rimpels, een doffe teint en pigmentvlekken. Een overdosis blauw licht zorgt namelijk voor een overdosis aan vrije radicalen in de huid, net als uv en pollutie. En blauw licht blijkt, net als uva, diep in de huid schade aan te richten. (Het maakt trouwens ook deel uit van het zonnespectrum, naast uv en infraroodlicht.)
Je smartphone op geel licht instellen helpt, een goede zonnefilter smeren ook. De filters in FIRST THINGS FIRST en THE NEXT BEST THINGS beschermen naast uva en uvb ook tegen blauw licht. De producten bevatten bovendien antioxidanten die vechten tegen vrije radicalen.
6. Ja maar, wat met vitamine D?
Ja, je lichaam maakt vitamine D aan wanneer het wordt blootgesteld aan de zon. En vitamine D is een essentiële vitamine voor je gezondheid. Maar ze is geen excuus om niet te smeren.
Het is trouwens ook de zon die diezelfde vitamine D weer afbreekt na +15 minuten onbeschermd vertoeven in de zon. Het is dus helemaal niet eenvoudig om zo op een betrouwbare manier je opname te verzekeren.
Heel veel Belgen hebben een vitamine D-tekort en het is niet zo dat de Belgen massaal elke dag zonbescherming smeren, verre van zelfs (helaas!). Er is simpelweg onvoldoende zon in onze contreien. In de winter heeft het in België tout court geen zin om op de zon te rekenen voor de aanmaak van vitamine D. It won’t happen. Neem bij een tekort je vitamine D extra op via je voeding en/of supplementen. De voordelen van onbeschermd rondhuppelen voor vitamine D wegen niet op t.o.v. de voordelen van een zonbeschermde huid.
7. Sunscreen is for life, not just for summer.
Dat is de samenvatting.